0216 999 92 12 +90 533 691 24 10 info@ajansmdc.com

 Google Arama Sonuçlarında Yakın Zamanda Değişen 5 Husus

En son ne zaman aklınıza bir şey takıldığında 30 saniyeden fazla düşünmeye vakit ayırdınız? Birilerine bir şey sormak sizin için de garip duruyor mu? Bunların hepsi için Google var zaten değil mi?
Google geçtiğimiz 20 yıl içerisinde milyonlarca sayfayı tarayan basit bir arama motorundan hepimizin hayatını değiştiren bir teknoloji devine dönüştü. Bir arama motorundan yapay zeka ve veri bilimi odaklı bir şirkete dönüşen Google, aramanın geleceğinin de doğal olarak öngörüyor ve bu değişime yön veriyor.
Google 23 yıldır hayatımızda; ayrıca Google Görseller için görsel arama sunumunu ve sıralama algoritmasını daha da geliştiren bir dizi temel arama hizmeti güncellemesi duyurdu.

İşte anahtar güncellemeler:
Google Discover
Google’ın kişiselleştirilmiş haber akışının adı artık ‘Discover’ ve mobil ve masaüstü cihazlarda Google ana sayfasından ulaşılabilecek. ‘Discover’, ilgi alanlarınızla, arama geçmişinizle ve takip ettiğiniz yayıncıların Hikayeleriyle daha yakından alakalı içerikleri sunmak üzere daha fazla çaba gösterecek.
Hikayeler
Google’ın Instagram Hikayeler, Snapchat Hikayeler ve Facebook Hikayelere cevabı. Bu yeni özellik, yayıncıların sosyal medya stilinde AMP resim ve videolar oluşturup Google Görsellerde ve Discover akışında paylaşmasını sağlıyor. Google, AMP Hikayelere ek olarak, Snapchat’in Discover akışı veya Instagram’ın Keşfet sayfasına benzer şekilde, belirli konular hakkında ‘dokunulabilir’ (kullanıcıların sonraki hikayeyi görmek üzere dokunabildiği) Hikayeler oluşturmak üzere Yapay Zeka kullanmaya başlayacak.
Algoritma Sıralaması
Yeni sıralama algoritmasının gelmesi ile Resim Araması, sonuçların çok daha alakalı olmasını sağlayacak ve artık tarifler ve el işleri gibi ‘zamana yenik düşmeyen” içerikleri daha fazla gösterecek. Ayrıca, güncellenen algoritma, bir resmin bulunduğu internet sitesinin yetkisi ile resmin ilgi ve kalitesi gibi unsurları da göz önünde bulunduracak. Her bir resim sonucuna, resmin mağazada satılıp satılmadığını belirten etiketler de eklenecek, böylece Google’ın e-ticaret ekosistemi gelişecek.
Google Lens
Kullanıcıların fotoğraflar içindeki belirli unsurları aramasını sağlayan yeni bir Yapay Zeka ile çalışan özellik de doğrudan Google Görsellere entegre edilecek. Google Görseller sonuçları artık, her bir resmin altında bir Lens tuşu içerecek. Lens tuşuna basılması kullanıcılara, her bir fotoğrafın ilgi çeken yanlarını ve buna bağlı olarak benzer fotoğrafları görüntüleyecek. Yapay Zeka entegrasyonu, kullanıcıların aynı zamanda bir resmin belirli bir parçasını kesip aramasını sağlıyor. Örneğin, bir kullanıcı, bir resmin arka planındaki bir kitaplığı seçip Lens’e benzer ürünler bulmasını söyleyebilir. Lens henüz yalnızca mobil cihazlarda mevcut.
Eski Aralamaları Hatırlatma
Google’ın yaptığınız her aramayı, her tıklamayı takip ettiğini zaten biliyorsunuz. Bu konuyu bir adım öteye taşıyan Google yine ilerleyen haftalarda yayına alacağı yeni özelliğiyle daha önce yaptığınız aramaları ve tıkladığınız sayfaları tekrar karşınıza çıkarıyor. Örneğin görselde olduğu gibi “kamp yapmak” üzerine bir arama yaptıysanız hemen aşağıda daha önce bu aramayı yaptığınız zaman tıkladığınız siteler ve aynı konuda yani arama yapabileceğiniz başlıklar sunuyor.

Özetle, Google, aramanın lideri olarak 20 yılı geride bıraktı ve bu son güncelleme, yerini korumasını sağlamak üzere tasarlanmış durumda. Bu değişiklikler bir bakımdan, dijital içerik ile olan etkileşim, arama ve keşfetme şekli açısından son derece farklı beklentileri olan ve bu gibi faaliyetleri arama motorlarındansa sosyal medya platformlarını kullanarak yapmaya alışkın olan gençlerden ortaya çıkmakta. Google’ın, görsel aramaya yoğun şekilde yatırımda bulunan ve reklam gelirleri için daha büyük bir rekabet oluşturan rakiplerinin önünde kalması gerekmekte. Google, bu güncellemelerle bunu başarmayı amaçlıyor.