0216 999 92 12 +90 533 691 24 10 info@ajansmdc.com

Sosyal Medya Stratejisinde Başarıyı Yakalamak İçin Gerekli 10 Şey

Günün her saatinde insanları sosyal medya uygulamalarında çevrimiçi görmek mümkün. Ayda 1,86 milyondan fazla aktif kullanıcısı olan Facebook ve aralarında Instagram, Twitter, Youtube Snapchat, Pinterest, Linkedin gibi sosyal medya kanallarının da bulunduğu bu büyük çevrimiçi ortamda sosyal medya pazarlama stratejilerini kullanarak tanıtım yapmak kitlelere ulaşmak açısından oldukça etkili olmaktadır.
Yüksek marka değeri ve yatırım dönüşü sağlayan sosyal medyanın gücünden faydalanmak istiyorsanız markanızın hedefleri ve kaynaklarınıza göre sosyal medya stratejisi belirlemeniz gerekiyor. Bu yazımızda her başarılı sosyal medya stratejisinde bulunması gereken, sosyal medya stratejinize başlamadan ihmal etmeyi göze alamayacağınız 10 unsuru derledik ve bunların neden bu kadar önemli olduğunu açıkladık, umarız sizin için faydalı olacaktır.

Sosyal medya aracılığıyla ne elde etmek istediğinizi bilin. Bir sosyal medya stratejisi oluşturmak için zaman ve enerji harcamadan önce ne elde etmekistediğinizi kendinize sorun. Marka bilinirliği mi oluşturmak istiyorsunuz? Müşterilerle doğrudan diyalog mu kurmak istiyorsunuz? Satışlarınızı arttırmak mı istiyorsunuz? Sosyal medya pazarlaması farklı mecralarda postlar çıkarak günü bitirmek anlamına gelmiyor. Hedefinizi başlangıçtan itibaren ortaya koyarsanız oluşturacağınız strateji çok daha güçlü olur.
Net, gerçekçi, ölçülebilir hedefler belirleyin. Bu hedefler her şeyden önce ulaşılabilir olmalı. Instagram pazarlaması yaparken bir hafta içerisinde 1 milyon yeni takipçi elde etmeyi istemek pek de gerçekçi bir amaç değil. Erişilebilir ve devamlılığı olan hedefler çerçevesinde yürütmeye başladığınız sosyal medya pazarlama stratejiniz, siz hedeflerinizi gerçekleştirdikçe size yenilerini sunacak bir döngü içerisinde olmalı. Hedeflerle, sosyal medya stratejinizin başarılı olup olmadığını veya yanlış yönde ilerlediğini değerlendirebilirsiniz.
Hedef kitlenizi iyi tanıyın. Sosyal medya ile ulaşmak, bağlantı kurmak istediğiniz hedef kitleyi tanımalı ve sürekli popüler alanlarda vakit harcamak yerine onların bulunduğu yerlerde vakit harcamalısınız. Hedef kitlenizin ilgi alanları neler, sosyal medyada hangi tür içerikler ile iletişime giriyorlar, neleri takip edip beğeniyorlar, hangi platformlarda ne kadar zaman harcayarak hangi aksiyonları alıyorlar? Bunları bilmeniz hedef kitlenize erişmeniz ve onlar ile ilişkinizi sürdürebilir kılmanız için büyük önem taşımaktadır.
Doğru sosyal medya platformlarını seçin. Her sosyal medya platformu, hedef kitlenizin yer aldığı doğru mecra olmayabilir. Hedef kitlenizi belirledikten sonra, onların daha çok hangi sosyal medya platformunu kullandığını araştırmanız ve buradan onlara nasıl ulaşabileceğinizle ilgili çalışmalarınızı yapmanızda fayda var.
Sosyal medyadaki rekabetçi ortamı araştırın. Sosyal medya üzerinde herhangi bir içerik yaratmaya başlamadan önce rakiplerinizi de incelemeyi unutmayın. Rakiplerinizi başarılı kılan içerikleri analiz ederek bazı ipuçları yakalayabilirsiniz. Sektördeki içerik trendlerini ve içerik üretim yöntemlerini az da olsa takip ediyor olmak, yeni ve yaratıcı fikirlerle bulmanıza katkı sağlayacaktır.
Yüksek kaliteli ve hedef kitleniz için anlamlı içerikler oluşturun. Sosyal medya kullanıcılarının dikkatini çekmek her geçen gün daha da zorlaşıyor. İçeriğinizin kalabalığın arasından sıyrılmasını istiyorsanız ilginç ve çekici hale getirmelisiniz. Bunun yanı sıra, ilginç, bilgilendirici, kullanışlı içerikler paylaşırken, hedef kitleniz ile etkileşim yaratmaya da özen göstermelisiniz. Etkileşim, ilişkiler kurmanın ve tüketicilerle aranızda bağ oluşturmanın anahtarıdır. İçerik hazırlamak zaman, enerji ve düşünce gerektirir. Azami dikkat ve katılım sağlamak için doğru sosyal medya platformunda doğru zamanda yayınlanması gerekir. Ayrıca, sosyal medyada hashtag (etiket) kullanımını da ihmal etmeyin. Markanıza ya da ürününüze uygun, kısa ve akılda kalıcı etiketlerle erişiminizi artırmanız mümkün.
En iyi yatırım getirisi sağlayan platformlarda düzenli yayın yapın. Haftada bir kez yayın yapmak yeterli değildir. En fazla etkileşim ve en yüksek dönüşüm olasılığı için haftada birkaç kez yayın yapmanız gerekebilir. Hangi sosyal medya platformunda, hangi gün ve saatlerde, hangi tür içerik yayınlayacağınızı ayrıntılarıyla takip edebileceğimiz bir editör takvimi oluşturun.
Bütçenizi ve kaynaklarınızı doğru dağıtın. Sosyal medya platformlarının etkinliği ve geri dönüşü ulaşmak istediğiniz hedeflere göre farklılaşabilir. Bu nedenle bütçenizi ve kaynaklarını farklı platformlar arasında en verimli şekilde dağıtmak için platformların dinamiklerini, karşılaştırma kriterlerini, optimizasyon taktiklerini iyi bilin. Sosyal medya pazarlaması nispeten ucuz olabilir, bu nedenle olumlu sonuçları görmek için büyük bütçeler ile ilerlemek zorunda değilsiniz ancak planlı ve hedefli ilerlemeniz gerekir.
Ölçümleme yapın ve test edin. Ölçülebilir bir sonucunuz yoksa, sosyal medya kampanyanızın ne kadar başarılı olduğunu bilemezsiniz. Her sosyal medya stratejisi, yatırımınızın analiz ve ölçümünü içermelidir. Analiz etmek ve ölçmek, işe yaramayan şeyler yapmanızın önüne geçer ve size iyi sonuçlar kazandıran şeyleri tekrarlamanız için yönlendirir.
Sosyal medya yönetim platformlarını kullanın ve sürekli plan yapın. Sosyal medya yönetim platformlarını kullanın ve daima bir veya iki hafta sonrasıyla ilgili planlar yapın. Belirli içerikleri paylaşmak için zamanlayıcı kullanın ve eğer şaşırtıcı veya ani bir şey ortaya çıkarsa bunu kontrol etmek için gerekli adımları atın. Planlama gerçekleştirildiği an çok fazla zaman alabilir ancak günlük olarak size çok daha fazla zaman kazandıracaktır.
Eğer markanız sosyal medyada henüz aktif değil ise, bu konuya eğilmek için “şu an”dan daha güzel bir zaman olamaz. Sizi başarıya ulaştıracak sosyal medya stratejisini beraber hazırlamaktan memnuniyet duyarız. Her türlü sorunuzda bize ulaşabilirsiniz.