0216 999 92 12 +90 533 691 24 10 info@ajansmdc.com

2022 Sosyal Medya Trendleri

Sosyal medya kullanımı hem iş hem sosyal hayatımızda giderek artmakta hatta bazı kişiler için neredeyse yaşamsal değer taşımaktadır. Diğer yandan birçok marka ya da kurumsal firma sosyal medya üzerinden kendi kitlelerini yaratmakta, marka elçilerini seçmekte ve kendilerine yeni potansiyel müşteri adayları bulmaktalar.
2022 yılında markaların, yeni kitlelere ulaşmak için sosyal medyayı en az geçen seneki kadar kullanacağını; bilinirlik sağlamak, trafik oluşturmak ve satışlarını arttırmak için sosyal medya uygulamalarına getirilen yeni özellikleri ilk kullananlar olacağını ve pazarlama bütçelerinin bir kısmını NFT, metaverse gibi yeni dijital araçlar ya da platformlara aktaracaklarını da göreceğiz.
Peki 2022 yılında sosyal medyada daha fazla konuşacağımız ve odaklanacağımız alanlar neler olacak?

#1: Hareketli içerikler yükselme eğiliminde olacak: Sosyal medyadaki varlığınızı arttırmak için hareketli içeriklerden yararlanmak 2022’de de çok önemli olacak. İçerik planınızda videolara mümkün olduğunca daha fazla yer vermelisiniz.
#2: Kullanıcıların yarattığı içeriklere ilgi artacak: Orijinal ismi User Generated Content olan ve Türkçede “Kullanıcı Tarafından Oluşturulan İçerik” anlamına gelen UGC, 2022 yılı içerisinde trend olmaya devam edecek bir başka başlık. Kullanıcıların, aldıkları ürünlerle ya da hizmetlerle ilgili paylaştıkları fotoğraflar, attıkları tweet’ler veya yapılan yorumlar UGC olarak nitelendiriliyor. Kullanıcı tarafından oluşturulan bu içerikler, markalar için sosyal kanıt görevi görüyorlar ve müşterilerle olan ilişkileri güçlendiriyorlar.
#3: Reels kullanmak Instagram pazarlama başarısına katkı sağlayacak: Son zamanlarda Instagram Başkanı Adam Mosseri, platformun kullanıcıların daha eğlenceli video içeriği istediği bir paradigma değişimini benimsediğini söyledi. Bu, işletmelerin 2022’ye girdiğimiz bu günlerde platformda etkin bir şekilde pazarlama yapmak için bu değişimi mümkün olan en kısa sürede benimsemeye başlayacağı anlamına geliyor. Video artık stratejinizin temel bir bileşeni haline gelmeli; ancak yalnızca izlenme ya da beğeni rekoru kırmak ve sıradan bir video hazırlamak artık yeterli değil. Günümüzün dijital pazarlama ortamında öne çıkmak için içeriğiniz yaratıcı, yenilikçi ve eğlenceli olmalıdır. Stratejinize daha fazla video içeriği eklerken, kitlenizin dikkat süresinin yıllar içinde kısaldığını unutmamak önemlidir. Hızlı ve yeni içeriğe duyulan ihtiyaç giderek daha yaygın hale geldiğinden, Instagram pazarlama stratejinizin Instagram Reels’lardan ve kısa eğlenceli videolardan yararlanarak bu ihtiyacı karşılayacak hale gelmesi gerekiyor .
#4: Sosyal medya reklamlarının önemi daha çok artacak: Sosyal medya reklamları geniş kitlelere ulaşmayı sağladığı için ürün ve hizmetlerin tanıtımı daha kolay ve hızlı bir şekilde yapılmaktadır. Doğru kurgulanan bir reklamın sosyal medya aracılığıyla milyonlarca kişiye ulaşması mümkün. Ayrıca diğer reklam alternatiflerinin maliyeti göz önünde bulundurulduğunda, onlara nazaran oldukça düşük maliyetlidir. Sosyal medya reklamlarının en önemli faydalarından biri de ölçülebilir, kontrol edilebilir ve yeniden optimize edilebilir olmasıdır. Bu da işletmelere reklam bütçelerini maksimum düzeyde verimli kullanma imkanı sağlamaktadır.
#5: Markalar içerik üreticilerin katkılarıyla topluluklarına seslenecek: 2022’de en akıllı markalar, sıfırdan bir topluluk oluşturmaya çalışmak yerine, müşteriler hakkında daha fazla bilgi edinmek, içerik oluşturmayı basitleştirmek ve marka bilinirliği ve yakınlık oluşturmak için içerik oluşturucu topluluklardan yararlanacak
#6: TikTok’ta e-ticaret büyüyecek: TikTok sosyal medya ve eğlence sektöründeki yerini 2021 yılında oldukça sağlamlaştırdı ve 2022 yılında hayatımızda daha çok yer almaya devam edecek. TikTok’un halihazırda 1 milyardan fazla kullanıcısı var ve 2022 yılında 1,5 milyar kullanıcıya ulaşması bekleniyor. TikTok’ta canlı yayınların büyüme trendinde olması canlı akış ticaretinin de artacağına bir işarettir. Birleşik Krallık’ta zaten mevcut olan tıklanabilir bağlantıların gücü ve bir canlı yayından doğrudan ürün satma özelliğini, işletmelerin ve markaların yaygın biçimde kullanacağını göreceğiz. 2022 yılında Tiktok için tıpkı Instagram’da olduğu gibi uygulama içi alışveriş özelliği bekleniyor. Shopify ile yakın zamanda yapılan ortaklık ve işletme hesaplarının ürünleri etiketleme özelliği göz önüne alındığında, TikTok mağazaları, 2022’de gelmesi beklenen önemli gelişmeler arasında.
#7: LinkedIn’de video paylaşımlar artacak: Video içerikler, 2022’de diğer tüm sosyal medya mecralarında olduğu gibi LinkedIn’de de yer vermemiz gereken içerik modeli olarak karşımıza çıkıyor. Video içerikler aynı anda birden fazla algıya hitap ederek dikkat çeker ve kendini izlettirir. Ayrıca 2021’in sonlarına doğru LinkedIn, 100 kişiye (şimdilik yalnızca ABD’de) topluluk oluşturmak ve LinkedIn’de sohbetleri başlatan içerik oluşturmak için araçlar ve eğitim vermeyi amaçlayan ilk programını başlattı. Bu programın getirisi olarak 2022’de, LinkedIn’de YouTube Shorts’a benzer kısa eğitim videoları ya da kişilerin iş deneyimlerini anlattığı kısa videolar görebilir, Clubhouse tarzı yeni bir ses özelliği ile karşılaşabiliriz. Ayrıca LinkedIn’in sahibi olan Microsoft, platformu desteklemek için kendi ürünlerini kullanabilir. Mesela LinkedIn üzerinden yapılan direkt mesajlaşmaların MS Teams aracılığı ile görüntülü görüşmelere dönüştüğünü de görebiliriz.
#8: YouTube daha fazla reklam alanı sunacak: Video içeriklerin önemini her platform için dile getirdik. YouTube’un Google’dan sonra en yaygın kullanılan ikinci arama motoru olarak kullanıldığını da göz önünde bulundurduğumuzda YouTube reklamlarının önemi kat be kat artarak karşımıza çıkıyor. YouTube içeriklerinin değeri her zaman ilgili kitlenin önüne çıkmasından gelmekte. Reklam ücretlendirmesi için kişinin reklamı belirli bir sürenin üzerinde izlemesi gerektiğinden, mesaj hem gerçekten ilgili kitleye ulaşır, hem de ilgilenmeyen izleyici için reklamveren ücret ödememiş olur. Bu nedenle YouTube’da reklamların daha fazla yerleşime açılması, markalar, işletmeler ve influencer’lar için de iyi bir gelişme olacak; bunu doğru içerik ve doğru reklam stratejisi ile destekleyen her zaman olduğu gibi 2022’de de kazanıyor olacaktır.
#9: Instagram’da hikaye kullanımı Instagram etkileşiminin merkezi olmaya devam edecek: Hikaye paylaşımları yeni ürün, hizmet ve etkinlikleri takip etmenizi sağlar. Hikayeler 2022 yılında da hayatımızda çokça yer almaya devam edecek. Ayrıca markalar hikayeler sayesinde kullanıcı ile doğrudan iletişime geçebilip onlara soru sorabilir, anket yapabilir ve daha interaktif olma olanağını elde ederler. Bu bağlamda, hikayeler üzerinden yapılan marka-influencer işbirlikleri ve alışveriş sayfalarına yönlendirme, en popüler hikaye paylaşımları olarak karşımıza çıkmaya devam edecek.
#10: Artırılmış gerçeklik daha yaygın olacak[5] : Sosyal medyada artırılmış gerçeklik (AR) ve sanal gerçeklik (VR) gibi teknolojilerin benimsenmesinde de bir artış görülecek. Bu platformlar büyüdükçe, kullanıcılar daha iyi ve daha ilgi çekici deneyimler talep edecek ve bu teknolojilerin bunu gerçekleştirdiğini deneyimleyeceğiz. VR’nin sosyal medyada benimsenmesi hala erken bir aşamada olsa da, AR için aynı şey söylenemez. Artırılmış gerçeklik filtreleri günümüzde Snapchat ve Instagram gibi birçok büyük platformda kullanılıyor. Bunlar, sosyal medyada paylaşılan görsel içeriği geliştirmek için tanıtıldı ve oldukça popüler hale geldi. AR’nin sosyal medyadaki uygulamaları, yalnızca eğlenceli gönderiler ve hikayeler yayınlamak için fotoğraf filtreleriyle de sınırlı değil. Markaların, müşterilerine daha iyi alışveriş deneyimleri sağlamak için artırılmış gerçeklikten yararlandıklarını görebiliriz. İnsanların ürünleri önceden deneyimleyebilmeleri için markaların AR kullanması da önümüzdeki dönemde göreceğimiz teknolojik gelişmeler arasında yer alacaktır.
2022 yılında sosyal medyaya hakim olacak bu trendlerden yararlanarak rakiplerinizin önüne geçebilirsiniz. Ancak hiç bir zaman sosyal medyanın dinamik bir alan olduğunu unutmamak gerekiyor. Daha önce işe yarayan uygulamaların aynı sonuçları vereceği de garanti edilemez. Bu nedenle, sosyal medya ile ilgili en son gelişmeleri takip etmek ve bunları sosyal medyada kullanmak oldukça önem taşımaktadır. Ayrıca sosyal medyada çok etkili içerikler paylaşsanız bile iyi kurgulanmış bir reklam çalışması olmaksızın büyümeniz neredeyse mümkün değildir. Sürekli değişen algoritmaları takip etmek, reklam bütçenizi belirlemek ve sonuç odaklı sosyal medya reklam stratejilerine odaklanmak, bu alanda var olmak ve gelir sağlamak isteyen her işletmenin olmazsa olmazıdır.

Kaynakça
1. Kullanıcı tarafından oluşturulan içeriğe genel bakış https://support.google.com/adsense/answer/1355699?hl=tr
2. Social Media Marketing Trends For 2022: Predictions From the Pros https://www.socialmediaexaminer.com/social-media-marketing-trends-for-2022-predictions-from-the-pros/
3. Social Trends in 2022 https://www.hootsuite.com/research/social-trends
4. New Report Suggests TikTok Will Surpass 1.5 Billion Users in 2022 https://www.socialmediatoday.com/news/new-report-suggests-tiktok-will-surpass-15-billion-users-in-2022/610018/
5. 17 Social Media Trends for 2022 and Beyond https://influencermarketinghub.com/social-media-trends/